Mindent az ÁTERESZTŐ bélről

Az emberi szervezet napi kapcsolatban áll a gyomor-bél rendszerben található potenciálisan mérgező és fertőző anyagokkal. A gyomor és bélrendszer rendelkezik a legjelentősebb antigénterheléssel. (az antigének olyan anyagok, amelyek a szervezet immunválaszát képesek kiváltani. Ilyenek lehetnek pl: vírusok, baktériumok, gombák, egyéb toxinok..)
A gyomor és bélrendszer képes megvédeni a bél integritását azáltal, hogy lehetővé teszi a jótékony anyagok átjutását és megakadályozza a káros anyagok útját. Normál körülmények között az egészséges bélgát megakadályozza a mérgező elemek bejutását a véráramba.
Az olyan tényezők azonban, mint a stressz, az egészségtelen táplálkozás, a túlzott alkoholfogyasztás, az antibiotikumok és a gyógyszerfogyasztás veszélyeztethetik a bélmikrobióta összetételét és a bél bélgát funkciójának homeosztázisát, ami a bél permeabilitásának növekedéséhez vezet.
A bél permeabilitás jelentése: bél áteresztő képesség
Ha túlzottan áteresztővé válik a bélhám (a csomópontjain keresztül), akkor nem tudja megakadályozni a káros anyagok bejutását, amelyek a véráramba kerülve különböző szerveket és rendszereket érintenek.
A bélhám gát diszfunkciója és a fokozott áteresztő képesség "szivárgó bélrendszert" eredményez, amely olyan bélrendszeri rendellenességekkel jár, mint az autoimmun betegségek (Hashimoto, Reumatoid Arthritis, Lupus Erythematosus), gyulladásos bélbetegségek, pl: Chron, Colitis Ulcerosa, Irritábilis bélszindróma , s májbetegség (ILD), az alkoholos májbetegség, az alkoholmentes zsírmájbetegség, a steatohepatitis-zsírmáj, májcirrózis és kollagénbetegségek (2. ábra). A szivárgó bél olyan betegségekkel is összefügg, amelyek nem bélrendszeri rendellenességek, mint például a diabetes mellitus, pikkelysömör, ekcéma, egyéb allergiák és intoleranciák.
******************** Áteresztő bél esetén fontos egy olyan életmódbeli és táplálkozási stratégiát felállítani, ami a bél áteresztő képességét csökkenti!***************** A kezelésre vonatkozó táplálkozási ajánlások nem általánosíthatók, mivel nem minden beteg reagál egyformán.
A gyulladásos bélbetegségek és a szivárgó bélbetegségek előfordulása növekszik azokban az országokban, amelyek
A kialakulása pontosan nem meghatáozott, azonban valószínű, hogy különböző környezeti tényezők váltják ki az immunválasz megváltozását; ennek eredményeként a kommenzális bélmikrobióta iránti tolerancia megszűnik, szövetkárosodást és krónikus gyulladást okozva.
A környezeti kockázati tényezők közé tartozik az étrend. A magas szacharóz-, finomított szénhidrát-, többszörösen telítetlen zsírsav- és omega-6-tartalmú és alacsony rosttartalmú étrendek fokozott kockázattal járnak ezen bélrendszeri rendellenességek fellépésében .
A bélpermeabilitás kezelésével kapcsolatos kutatások leginkább a nagy mennyiségű cukor és zsír elkerülésére és a FODMAP (fermentálható oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok), prebiotikumok, probiotikumok, növényi rostok, glutamin, rövid szénláncú zsírsavak,vitaminok kvercetin bevezetésére épülnek.
Vannak olyan funkcionális élelmiszerek és összetevők, amelyek nagy potenciált mutatnak a szivárgó bélrendszer kezelésében. Egyes gyógynövények, polifenolok, aminosavak, ásványi anyagok, antioxidánsok és élelmiszertermékek növelhetik a bélrendszer permeabilitását mindenképp egyénre és az adott személyre alkalmazható táplálkozási tervet érdemes alkalmazni!